LGV; een bijzondere vorm van Chlamydia Trachomatis

Lymphogranuloma venereum (LGV) is een soa, veroorzaakt door een bijzonder type chlamydiabacterie (Chlamydia trachomatis serovar L1, L2 en L3). In Europa is LGV een zeldzame ziekte die voornamelijk uit tropische gebieden als Afrika, Zuid-Azië en de Caribische Eilanden wordt geïmporteerd. LGV veroorzaakt een ontsteking van de lymfeklieren, die ernstige gevolgen kan hebben.

In 2004 is in Nederland een epidemie van LGV onder - overwegend hiv-positieve - mannen die seks hebben met mannen (MSM) geconstateerd. Dit betrof vooral anale infecties die ernstige ulceratieve proctitis veroorzaakten. Zoals te zien in figuur 1 schommelt het aantal LGV infecties en het percentage positieve testen over de jaren. In 2015 was het aantal LGV diagnoses (179) en het percentage positieve testen (7,9 procent) bij  MSM weer hoger dan in 2014.

Continue alertheid op deze ziekte blijft geboden, met name bij de (hiv-positieve) MSM. Als er zweren optreden, zijn mensen met een LGV-infectie vatbaarder voor hiv, andere soa en bloedoverdraagbare aandoeningen en ook is het makkelijker anderen te infecteren. Tijdige opsporing en behandeling voorkomt gezondheidsschade. LGV wordt gedurende drie weken behandeld met antibiotica. Er moet altijd nacontrole plaatsvinden om er helemaal zeker van te zijn dat de infectie over is.

Het aantal LGV testen, aantal anorectale LGV diagnoses en het percentage positief bij MSM over de periode 2006-2015

 

Figuur 1: Het aantal LGV testen, aantal anorectale LGV diagnoses en het percentage positief over de periode 2006-2015 (Bron: Centra Seksuele Gezondheid)

 

Home / Onderwerpen / C / Chlamydia trachomatis / LGV; een bijzondere vorm van Chlamydia Trachomatis

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu