Brucellose

De bacterie Brucella is de veroorzaker van brucellose (maltakoorts, ziekte van Bang) en wordt door dieren overgebracht op de mens. Brucella komt voor bij verschillende zoogdieren als schapen, geiten, varkens, runderen en honden.

Wat is brucellose?

Brucellose kan door verschillende soorten Brucella worden veroorzaakt. Het meest bekend is misschien wel de ziekte van Bang. Koeien besmetten elkaar met Brucella abortus en verliezen daardoor hun kalf. Mensen kunnen ook ziek worden door Brucella abortus, maar ook van Brucella melitensis, Brucella suis en Brucella canis.

Ziekteverschijnselen

De ziekte kan plotseling beginnen, maar begint meestal sluipend. Meestal krijgt de patiënt een beetje koorts die soms verdwijnt en weer terug komt. Dit komt doordat Brucella kan overleven en zich vermenigvuldigen in witte bloedcellen. Vaak komen daar klachten bij als hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloos, zweten en gewrichtsklachten. Als de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, verloopt het vaak chronisch.
Brucellose is met antibiotica te behandelen. maar de bacterie kan daaraan ontsnappen.
In een klein aantal gevallen kunnen complicaties ontstaan doordat de bacterie een ontsteking veroorzaakt in het hart, de nieren, de hersenvliezen, het beenmerg of de testes.

Besmetting en preventie

De bacterie komt binnen via beschadigde huid, slijmvliezen, luchtwegen of de mond. Hiervoor is contact met besmette dieren nodig. Daarnaast zijn rauwe melk en producten die van rauwe melk zijn gemaakt een bron van besmetting. In heel zeldzame gevallen kan een patiënt een andere persoon besmetten.
In stof, grond en water kan Brucella tussen de 6 en 10 weken overleven. Ook kan de bacterie tegen lage (vries)temperaturen. Verhitting en een goede hygiëne zijn de beste manieren om besmetting te voorkomen.

Hoe vaak komt brucellose voor in Nederland?

Brucella komt weinig voor in Nederland. Meestal lopen mensen de ziekte op in het buitenland, vaak via kaas of rauwe melk. Brucella komt vooral voor in delen van Afrika, Zuid- en Midden Amerika, Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Azië.

Zie voor meer informatie en bronvermelding de LCI-richtlijn Brucellose

Home / Onderwerpen / B / Brucellose

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu