Go to abstract

Samenvatting

Alle tien drinkwaterbedrijven in Nederland beschikken over voldoende productiecapaciteit om de komende 25 jaar aan de vraag naar drinkwater te voldoen. Hiermee kan ook aan de lichte stijging van de vraag over de gehele periode (circa 3 procent) worden voldaan. Wel neemt de hoeveelheid water die beschikbaar is om drinkwater van te maken af door enkele externe factoren zoals verontreiniging van de bronnen, de klimaatverandering en het omgevingsbeleid. Dit is al gaande. Dat blijkt uit een analyse door het RIVM van de landelijke drinkwaterbehoefte en de productiecapaciteit van drinkwaterbedrijven. De kwaliteit van de grondwaterbronnen wordt bedreigd door verontreinigingen uit de landbouw en industrie die in de bodem terechtkomen. Ook draagt klimaatverandering hieraan bij. Daarnaast kunnen bronnen verzilten als er te veel zoet water is onttrokken. Verder is het 'omgevingsbeleid' van invloed op de hoeveelheid water die mag worden gewonnen, doordat daar in natuurgebieden beperkingen aan worden gesteld. Hierdoor wordt voor de productie niet altijd de volledige hoeveelheid water benut waarvoor een winvergunning is verleend. Enkele provincies hebben strategische reserves aangewezen om de verminderde capaciteit van de huidige winningen op te kunnen vangen. Bij de analyse is rekening gehouden met de hoeveelheid drinkwater die bij de productie en distributie verloren gaat. Dit percentage verschilt per drinkwaterbedrijf, maar is in Nederland met gemiddeld 8 procent relatief laag. Drinkwaterbedrijven beschikken ook over voldoende reservecapaciteit om onverwachte wijzigingen in de vraag op te vangen, al verschillen deze regionaal. De conclusies zijn gebaseerd op de prognoses die de drinkwaterbedrijven zelf verstrekken over de 'drinkwaterbehoeftedekking'. Tot nu toe doet elk bedrijf dat voor zichzelf. Aanbevolen wordt om in samenspraak met de drinkwatersector de data en de methodiek hiervoor te uniformeren.

Abstract

All ten water companies in the Netherlands have sufficient capacity to meet the demand for drinking water in the next 25 years. This includes the slight increase in demand over the whole period (about 3 percent). However, the amount of water that is available for drinking water production decreases by some external factors such as pollution of the sources, climate change and environmental policy. This is already happening now. These results are shown in an analysis by the RIVM of the drinking water demand and the production capacity of drinking water companies. The quality of groundwater resources is threatened by pollution from agriculture and industry that finds its way into the soil. Climate change also contributes to this. In addition, sources can salinify if too much fresh water is extracted. Further, the 'environmental policy' has an influence on the amount of water that can be abstracted, because in nature areas this is limited. Due to these factors, the full amount of water for which a permit is granted is not always used for the production. Some provinces have designated strategic reserves to meet the reduced capacity of the current abstraction sources. The analysis takes into account the amount of water that is lost in the production and distribution. This percentage varies by water company, but in the Netherlands, with an average of 8 percent it is relatively low. Water companies also have sufficient spare capacity to meet unexpected changes in the demand, although these reserves are regionally different. The conclusions are based on forecasts that the water companies themselves provide about the 'demand coverage'. Until now, each company is doing this for itself. It is recommended to standardize the data and methodology, in cooperation with the drinking water sector.

Resterend

Grootte
2.28MB