RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

11. Vaccinaties voor kinderen die reizen naar het buitenland

Advisering over reizen naar verre en/of tropische bestemmingen is een specialistische geneeskundige taak. Hiervoor kunnen ouders terecht bij de GGD afdeling Reizigersadvisering, een gecertificeerd vaccinatiebureau of hun huisarts als die daarin gespecialiseerd is. (30)

Deskundig reizigersadvies betekent voor het kind, de ouders en overige gezinsleden advisering over de omgang met het kind in de bijzondere reisomstandigheden, eventuele extra vaccinaties en/of (malaria)medicatie.
Een (vervroegde) BMR-vaccinatie kan onderdeel zijn van het reizigersadvies. Deze BMR-vaccinatie is niet nodig voor reizen naar bestemmingen binnen Europa (en Turkije), landen van het Amerikaanse continent (Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Caribisch gebied), Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Deze vervroegde BMR-vaccinatie mag ook op het consultatiebureau worden gegeven. Belangrijk is dan wel dat er geen interactie is met een vaccinatie tegen gele koorts (levend vaccin). Tussen de gelekoortsvaccinatie en de BMR-vaccinatie wordt een interval van minimaal 21 dagen geadviseerd. Ook is het mogelijk de 2 vaccins op dezelfde dag te geven. De vervroegde BMR-vaccinatie kan vanaf de leeftijd van 6 maanden gegeven worden. Indien de vervroegde BMR-vaccinatie vóór de 1e verjaardag is gegeven, moet de vaccinatie opnieuw gegeven worden op de leeftijd van 14 maanden. Kijk voor de noodzaak van een vervroegde BMR-vaccinatie of reisadviezen op de BMR-landenlijst.

Home / Documenten en publicaties / Richtlijnen / 11. Vaccinaties voor kinderen die reizen naar het buitenland

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu