RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

ISI Vijfde ziekte

Vijfde ziekte in het kort 

 

Wat is vijfde ziekte?

Vijfde ziekte is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen de vijfde ziekte door een virus. Deze vlekjesziekte komt vooral voor bij kinderen. Zij zijn er meestal niet erg ziek door.

 

Wat zijn de klachten bij vijfde ziekte?

Bij kinderen:
 • kleine rode vlekjes in het gezicht
 • wangen kunnen vuurrood worden
 • soms koorts
 • daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam
 • soms jeuken de vlekjes
 • na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes

 

De vlekjes kunnen nog een paar weken lang terugkomen, bijvoorbeeld door een warme douche, kou of drukte. Ze verdwijnen dan ook weer snel. Kinderen voelen zich meestal niet ziek.

Volwassenen met de vijfde ziekte hebben vaak last van stijve handen en voeten. Dit duurt meestal 1 tot 2 weken. Volwassenen krijgen soms vlekjes.

 

Hoe kunt u vijfde ziekte krijgen?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf één week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. De vijfde ziekte is vooral besmettelijk als je lange tijd dicht bij iemand in de buurt bent met de vijfde ziekte. Dit is bijvoorbeeld zo in een gezin, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Niet iedereen die in de buurt is geweest van iemand met de vijfde ziekte, wordt ziek. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 1 tot 3 weken.

 

Wie kan vijfde ziekte krijgen?

Mensen die geen vijfde ziekte hebben gehad kunnen besmet raken en ziek worden.

Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al gehad. Als iemand ooit de vijfde ziekte heeft gehad, krijgt hij dit niet opnieuw. De huisarts kan door bloedonderzoek zien of iemand besmet is met het virus. Dit kan bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen belangrijk zijn om te weten.

Krijgt een zwangere vrouw in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte? Dan is er een klein risico op een miskraam. Bij de meeste vrouwen verloopt de zwangerschap normaal en zijn er voor de baby geen gevolgen. Bent u zwanger en heeft iemand in het gezin de vijfde ziekte? Overleg dan met uw huisarts. U kunt wel uw kinderen gewoon halen en brengen naar een kindercentrum.

 

Wat kunt u doen om vijfde ziekte te voorkomen?

Er is geen inenting tegen de vijfde ziekte. Er zijn ook geen medicijnen die de ziekte kunnen voorkomen.

Wat kunt u wel doen?

 • Gebruik bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje.
 • Heeft u geen papieren zakdoek bij de hand? Houd dan uw hand voor de neus en mond. U kunt ook in de in de plooi van de elleboog hoesten en niezen.
 • Gooi het zakdoekje na gebruik weg.
 • Was regelmatig uw handen met zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.
 • Leer kinderen goed  te hoesten en te niezen.

Is vijfde ziekte te behandelen?

 

 

Behandeling is niet mogelijk, de ziekte geneest vanzelf.

Denkt u dat u de vijfde ziekte heeft? Bel dan de huisarts als u daar vragen over heeft.

 

Kan iemand met vijfde ziekte naar een kindercentrum, school of werk?

Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. De vijfde ziekte is al besmettelijk voordat iemand klachten heeft. Thuis blijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.  Heeft uw  kind de vijfde ziekte? Vertel het dan aan de leiding of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van de vijfde ziekte bij hun kind.

Een volwassene die de vijfde ziekte heeft en zich goed voelt, kan gewoon werken.

 

Heeft u nog vragen?

Stel uw vragen aan de huisarts of bel met de GGD-afdeling Infectieziekten.

 

Home / Documenten en publicaties / ISI-standaarden / Vragen en antwoorden vijfde ziekte

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu