Malaria is een infectieziekte. Mensen krijgen het door een parasiet. De parasiet komt in het bloed van een mens door een steek van een mug die besmet is met deze parasiet.

Er zijn verschillende soorten malaria. Van de ene soort worden mensen zieker dan van de andere.

Malaria komt voor in warme landen op plaatsen waar het vochtig is. In Nederland kun je niet besmet worden met malaria. Mensen die terugkomen uit een warm land kunnen wel de parasiet meenemen in hun bloed en dan in Nederland ziek worden.

De klachten kunnen zijn:

  • koorts,
  • koude rillingen,
  • spierpijn,
  • hoofdpijn.

Krijg je deze klachten binnen 4 maanden na een bezoek aan een gebied met malaria? Vertel de huisarts dan altijd dat je in een gebied met malaria bent geweest.

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 10 tot 14 dagen, meestal tussen de 7 en 14 dagen. Maar dit is per soort malaria verschillend. Soms duurt het wel enkele weken tot maanden voordat iemand ziek wordt. Bij sommige vormen van malaria krijgt een besmet iemand niet direct klachten.

Een bepaald soort mug kan malariaparasieten bij zich hebben. Als de mug een mens steekt, dan komen de parasieten in het bloed. Via het bloed komt de parasiet in de lever en rode bloedcellen terecht. Deze mug steekt vooral na zonsondergang en tot zonsopgang.

Soms zijn de parasieten direct actief. Dan krijgen mensen snel klachten. De parasieten zijn soms ook slapend aanwezig in de lever. Ze worden dan pas na maanden of zelfs na jaren actief. Mensen kunnen dus ook pas veel later klachten krijgen.

Iemand die malaria heeft, kan geen andere mensen besmetten.

Iedereen die een land bezoekt waar malaria voorkomt, kan deze ziekte krijgen. Deze landen zijn vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Sommige mensen kunnen erger ziek worden van malaria:

  • zwangere vrouwen,
  • jonge kinderen,
  • mensen die geen milt meer hebben.

Iemand die malaria heeft gehad, kan de ziekte opnieuw krijgen.

Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen. Ga je naar een gebied met malaria? Dan kun je wel malariatabletten slikken om de ziekte te voorkomen.

Malaria is nooit helemaal te voorkomen. De beste manier om jezelf te beschermen, is voorkomen dat je wordt gestoken door de mug. Zie voor adviezen de informatie van GGDreisvaccinaties.nl over bescherming tegen muggen. Download de app ‘GGD reist mee’ met handige informatie voor als je op reis gaat.

Malaria is goed te behandelen. Word je op tijd met het goede medicijn behandeld? Dan kun je weer helemaal beter worden.

Heb je klachten die op griep lijken na een bezoek aan een land waar malaria voorkomt? Bel dan altijd je huisarts. Doe dit ook als je tabletten hebt geslikt om malaria te voorkomen.

Voelt een kind zich goed? Dan kan het gewoon naar een kindercentrum of school. Malaria is niet besmettelijk van mens op mens.

Een volwassene met malaria die zich goed voelt, kan gewoon werken.

Heb je meer vragen over malaria?

Vraag het de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -afdeling Infectieziekten of de huisarts.