RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vragen en antwoorden over CMV

CMV in het kort
CMV tijdens de zwangerschap (professionals)


CMV in het kort
 

Wat is CMV?

Cytomegalovirusinfectie (CMV) is een milde besmettelijke ziekte. Het cytomegalovirus veroorzaakt de ziekte. Zeker 4 tot 9 op de 10 mensen in Nederland hebben ooit een infectie met het cytomegalovirus doorgemaakt. De ziekte kan door bloedonderzoek vastgesteld worden.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van CMV?

De meeste mensen komen als kind al in contact met het virus maar worden daar niet ziek van. Als iemand er last van heeft ontstaan klachten 3 tot 12 weken na de besmetting. Deze klachten zijn vaak heel licht.

  • koorts (hoger dan 38 graden)
  • vergrote lymfeklieren.

Zeldzamer is een ontsteking van de lever. Mensen met een niet goed werkende afweer, bijvoorbeeld na een transplantatie, kunnen te maken krijgen met ernstigere ziekteverschijnselen zoals een longontsteking.

Hoe kun je CMV oplopen?

Het virus zit in lichaamsvocht (speeksel, bloed, urine, sperma, vaginaslijm en moedermelk) van mensen die het virus bij zich hebben. Het virus blijft na besmetting in het lichaam aanwezig. Het kan soms weer opleven als de weerstand laag is. Mensen kunnen elkaar besmetten.

Wie kan CMV krijgen en wie lopen (extra) risico?

Iedereen kan in contact komen met het virus en ziek worden. Zeker kinderen in dagverblijven en crèches en hun ouders/verzorgers. Ook in ruimtes waar veel mensen dicht op elkaar verblijven is het risico groter.
Bij vrouwen die voor het eerst besmet raken tijdens de zwangerschap, kan de ongeboren baby besmet raken. Als een vrouw het virus al bij zich draagt, kan de baby soms besmet worden als het virus weer actief wordt. In beide gevallen is er een kleine kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Voor de zwangere zelf is er bij een infectie met CMV geen extra risico op ernstige ziekte.

Maatregelen om CMV te voorkomen

Er is geen vaccin en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen.

  • Voorkom contact met lichaamsvocht.
  • Was de handen na het verschonen van een kind.
  • Was de handen zeker 15 seconden.
  • Spoel ze goed af en droog ze af met een papieren handdoekje.

Kan CMV worden behandeld?

Er zijn geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen. Er zijn wel virusremmers die de klachten kunnen verminderen. Na besmetting blijft het virus in het lichaam aanwezig, ook als er geen klachten zijn geweest. Mensen worden zelden opnieuw ziek van het virus.

Kan iemand met een CMV naar kindercentrum, school of werk?

Als kinderen met CMV zich goed voelen kunnen ze gewoon naar kindercentrum of school. Omdat veel kinderen en volwassenen het virus bij zich dragen, helpt thuishouden van een kind met CMV niet om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Ook zwangeren kunnen gewoon hun kind brengen en halen bij kindercentrum en school, zij kunnen niet besmet raken als zij niet in contact komen met lichaamsvocht van besmette personen.

Heeft u meer vragen?

De GGD in uw regio kan u meer informatie geven over deze ziekte als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft: zie http://www.ggd.nl/.

Zie verder vragen en antwoorden van professionals rond zwangerschap en de LCI-richtlijn.

 

Home / Documenten en publicaties / ISI-standaarden / Vragen en antwoorden CMV

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu