RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Microvezeldoek voor huishoudelijke reiniging in gezondheidszorg beter dan katoen?

T.J. Daha

 

De WIP beveelt de microvezeldoek aan voor reiniging van oppervlakken in instellingen voor de gezondheidszorg en ook voor de openbare gezondheidszorg. Volgens onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Infection Control (1) zijn microvezeldoeken na herhaaldelijk gebruik bij schoonmaken minder effectief dan katoenen doeken. Verandert dit onderzoek het standpunt van de WIP?

 

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat microvezeldoeken na 20 wasbeurten hun werking verliezen en dan zelfs minder effectief zijn dan katoenen doeken. De doeken werden gewassen bij een temperatuur van 90°C gedurende 5 minuten en vervolgens gedroogd in een wasdroger. Er werd geen melding gemaakt van het gebruikte wasmiddel, het gebruikte spoelproces en de temperatuur van het droogproces.

Uit een ander onderzoek (2) waarin werd gekeken naar de resultaten van reiniging met een katoenen mop en een schoonmaakmiddel en een mop gemaakt van microvezel blijkt echter dat het gebruik van de katoenen mop geen verbetering was ten opzichte van de microvezelmop.

Werking van de microvezel

Microvezels bestaan uit een aantal samengestelde vezels van bijvoorbeeld polyester en polyamide, maar kunnen ook samengesteld zijn uit polyester alleen. Door de hoeveelheid zeer dunne, gesplitste vezels kan zeer stevig materiaal gemaakt worden dat, volgens de leverancier, tussen de 300 en 500 wasbeurten meekan. Door de gesplitste microvezel worden micro-organismen vastgehouden in de vezelstructuur. Hierdoor wordt voorkomen dat ze van de ene naar de andere plaats worden versleept, hetgeen wel gebeurt in geval van schoonmaken met een gewone katoenen doek.

Gebruiksaanwijzing

Voor de juiste reinigingsresultaten van een microvezeldoek zijn volgens de leveranciers een aantal punten van belang:

  • Klamvochtigheid: doeken en moppen moeten klamvochtig gehouden worden.
  • Wasvoorschrift: wasmiddelen mogen geen chloorbleekmiddel, zeoliet of zeep bevatten. Al deze stoffen kunnen de vezel beschadigen of de werking beïnvloeden. Microvezeldoek kan tot 90°C worden gewassen. In de meeste situaties is wassen op 60°C, in combinatie met de juiste wastijd en wasprogramma, voldoende om aan de eisen te voldoen. Omdat microvezeldoek het vuil vasthoudt is goed spoelen essentieel. Er mag geen wasverzachter worden toegevoegd aan het spoelwater omdat dit de vezelstructuur aantast.
  • Droogvoorschrift: microvezeldoek mag in een droogmachine gedroogd worden op maximaal 60°C.

Conclusie

Door het ontbreken van objectieve gegevens over het juiste was- en droogproces, het aangeven van de mate van klamvochtigheid en de gebruikte wasmiddelen is er voor de WIP geen aanleiding het advies ten aanzien van het gebruik van microvezeldoeken aan te passen. Wanneer men zich houdt aan de voorschriften van de leverancier over wassen, drogen en de juiste klamvochtigheid, en men op tijd de doek vervangt voor een schone, zal de microvezel doek een goed resultaat opleveren.

vraag uit de praktijk foto

Aandachtspunten

• Gebruikers van microvezeldoek moeten zich goed laten voorlichten door de leverancier over de de verschillende soorten. Voor een goed reinigingsresultaat is een hoogwaardige kwaliteit van belang. Een aantal fabrikanten heeft hiervoor testmethoden ontwikkeld.

• De gebruiksaanwijzing van microvezeldoek moet op de verpakking vermeld worden.

Auteur

T.J. Daha

Correspondentie:

T.J. Daha | t.j.daha@lumc.nl  

Literatuur

  1. M. Diab-Elschahawl, O. Assadian et.al. Evaluation of the decontamination efficacy of new and reprocessed microfiber cleaning cloth compared with other commonly used cleaning cloths in the hospital. Am J Infect Control 2010;38:289-92.
  2. W.A. Rutala, M.F. Gergen, D.J. Weber. Microbiologic evaluation of microfiber mops for surface disinfection. Am J Infect Control 2007;35:569-73.

Home / Documenten en publicaties / Uitgaven / Juni 2011 / Microvezeldoek voor huishoudelijke reiniging in gezondheidszorg beter dan katoen?

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu