Van alle Nederlanders zou 99,8 procent binnen 45 minuten naar een spoedeisende hulpafdeling (SEH Spoedeisende Hulp (Spoedeisende Hulp)) of een ziekenhuis met acute verloskunde kunnen worden vervoerd. Dit blijkt uit modelberekeningen van het RIVM, dat het aanbod en de bereikbaarheid van de ziekenhuizen in Nederland heeft geïnventariseerd. De norm van 45 minuten wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de spreiding van de acute zorg in Nederland op orde blijft. 

Op het meetmoment, april 2017, waren er 89 SEH Spoedeisende Hulp (Spoedeisende Hulp)’s met 24/7-uurs openingstijden. Dat is één minder dan in 2016 en twee minder dan in 2014. In totaal telt Nederland 94 spoedeisende hulpafdelingen. 

Op 81 ziekenhuislocaties werd 24/7-uur per week acute verloskunde aangeboden. Dat zijn evenveel locaties als in 2016 en drie minder dan in 2014. In de inventarisatie zijn de locaties van ambulancestandplaatsen ook geactualiseerd. Sinds de laatste actualisatie in 2013 zijn er dertien standplaatsen bijgekomen en zijn sommige standplaatsen verhuisd. 

In deze bereikbaarheidsanalyse wordt ook gekeken naar de samenwerking tussen spoedeisende hulpafdelingen en huisartsenposten (HAP huisartsenpost (huisartsenpost)). In 42 gevallen waren de 24/7-uurs SEH en HAP geïntegreerd, met een gezamenlijke ingang en een procedure voor mensen die zelf naar spoedeisende hulp komen met minder urgente/complexe klachten.