Het RIVM start vandaag met een onderzoek naar chlamydia en gonorroe onder de Nederlandse bevolking. Het RIVM wil hiermee beter inzicht krijgen in hoe vaak deze soa voorkomen onder mensen tussen de 18 en 34 jaar.

Het RIVM is eind oktober gestart met een onderzoek naar chlamydia en gonorroe onder de Nederlandse bevolking. Het RIVM wil hiermee beter inzicht krijgen in hoe vaak deze soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening) voorkomen onder mensen tussen de 18 en 34 jaar.

Nationale studie seksuele gezondheid

Het onderzoek is een aanvulling op de nationale studies' Seksuele gezondheid in Nederland 2016' en 'Seks onder je 25e'. Dit is een samenwerking tussen Rutgers, Soa Aids Nederland, de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en het RIVM. Deelnemers hieraan in de leeftijd van 18 t/m 34 jaar krijgen de vraag of zij ook mee willen doen aan het aanvullende onderzoek over soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening).  Iedereen die besluit mee te doen krijgt een soa thuistest die ze kunnen opsturen naar het streeklaboratorium in Amsterdam. Daar wordt getest op chlamydia en gonorroe. Dit zijn de meest voorkomende soa in Nederland.

Beter inzicht

Voor de huidige monitoring naar chlamydia en andere soa worden gegevens gebruikt uit de seksuele gezondheidszorg. Deze geven echter geen volledig beeld, omdat het alleen gegevens zijn over mensen die zichzelf hebben laten testen. Bijvoorbeeld omdat ze symptomen of klachten hebben, of denken dat ze risico hebben gelopen op een soa. Maar een soa komt vaker voor. Met dit aanvullend onderzoek hoopt het RIVM een beter inzicht te kunnen krijgen in hoe vaak chlamydia en andere soa in Nederland voorkomen.

Meer informatie over de nationale studies' Seksuele gezondheid in Nederland 2016' en 'Seks onder je 25e' is te vinden op de website van Rutgers.