Vandaag, 15 mei 2014, is bij een tweede Nederlandse patiënt een infectie met het MERS Middle East Respiratory Syndrome (Middle East Respiratory Syndrome)-coronavirus vastgesteld. De vrouw is een familielid van de man waarbij gisteren die diagnose is gesteld. Ook zij is besmet geraakt tijdens dezelfde reis naar Saoedi-Arabië. Zij is opgenomen in Isala te Zwolle en wordt in strikte isolatie verpleegd. Haar gezondheidstoestand is stabiel. Alle mensen die contact hebben gehad met de patiënt worden door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in kaart gebracht. Van deze personen wordt de gezondheidstoestand in de gaten gehouden.

De vrouw heeft in Saoedi-Arabië een bezoek gebracht aan een dromedarissenboerderij. Zij heeft nauw contact met de eerste patiënt gehad, ze deelden gedurende twee weken een hotelkamer. Daarnaast is bekend dat beide patiënten onderliggende aandoeningen hebben die hen waarschijnlijk gevoeliger maken voor een infectie met dit virus.
De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) houdt de gezondheidstoestand van alle reisgenoten en van mensen die contact met de patiënten hebben gehad goed in de gaten. Als zij gezondheidsklachten krijgen wordt er onderzoek gedaan. Het is daarom niet uitgesloten dat er in de komende weken bij meer patiënten een infectie met het MERS Middle East Respiratory Syndrome (Middle East Respiratory Syndrome)-coronavirus wordt vastgesteld. Nederlandse ziekenhuizen zijn goed toegerust om deze zorg te bieden.
MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. Mens-op-mensoverdracht van het MERS-coronavirus komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten en bij onbeschermde verpleging van ernstig zieke personen.

Sinds 2012 is er een uitbraak van het nieuwe MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome) in het Midden-Oosten. Inmiddels zijn ruim 500 patiënten in het Midden-Oosten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. In april en mei 2014 is er een forse toename in het aantal meldingen in het Midden-Oosten. Verreweg de meeste meldingen komen uit deze regio (vooral Saoedi-Arabië, maar ook Qatar, Jordanië, Oman, Jemen en Verenigde Arabische Emiraten). Sinds vorig jaar zijn er ook enkele patiënten waarbij een infectie met het MERS-coronavirus is vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filippijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten. Dit waren reizigers die besmet zijn geraakt in het Midden-Oosten. Het is niet onverwachts dat er nu ook patiënten in Nederland zijn. MERS-coronavirus is daarom sinds juli 2013 een meldingsplichtige infectieziekte.

English version available