Luis in je haar? Kammen maar! Dat is de boodschap die het RIVM mee wil geven aan basisscholen, kinderopvang en ouders van schoolgaande kinderen. De juiste aanpak kan voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt. Regelmatige controles zorgen er bijvoorbeeld voor dat een snelle behandeling mogelijk is. Zo blijven kinderen elkaar niet besmetten.

Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH Landelijk Steunpunt Hoofdluis (Landelijk Steunpunt Hoofdluis)) organiseert woensdag 5 maart 2014 voor de vijfde maal de landelijke ‘Luizendag’. Doel van deze dag is om scholen en ouders bewust te maken van het belang van regelmatig kammen, om verspreiding van luizen te voorkomen.

Behandeladvies

Als een kind hoofdluis heeft, kam het haar dan dagelijks gedurende twee weken met een fijntandige kam. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Controleer ook de huisgenoten. Verder is het verstandig om het te melden op school, bij (sport)vereniging en vriendjes.
Extra maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto zijn niet nodig. Ook het effect van een luizencape op de verspreiding van hoofdluis is niet wetenschappelijk aangetoond.

Voorlichtingsmateriaal

Ter ondersteuning van de voorlichting over hoofdluis heeft het RIVM een instructiefilm gemaakt hoe hoofdluis gecontroleerd en behandeld wordt. Ook is er een toolkit beschikbaar met allerlei materialen die in de voorlichting kunnen worden gebruikt.