Verschillende Europese landen zien de laatste maanden een toename van hepatitis A-besmettingen onder reizigers die terugkeren uit Egypte. Gezien de overeenkomsten in het hepatitis A-virus bij verschillende patiënten, ook internationaal, is het waarschijnlijk dat zij besmet zijn geraakt in Egypte. Voor mensen die naar Egypte reizen is het belangrijk om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of een vaccinatiebureau. Overigens is dit al een bestaand advies, omdat hepatitis A relatief veel voorkomt in Egypte.

Hepatitis A is een ziekte die je oploopt door een virus. Het virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. De klachten bij hepatitis A zijn misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. Het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen en de urine kan bruin verkleuren. De verschijnselen duren meestal enkele weken tot drie maanden. Het virus wordt overgedragen door besmet voedsel of door gebruik van toiletvoorzieningen met onvoldoende hygiënische faciliteiten.

Sinds 2012 zien verschillende Europese landen een toename van hepatitis A-besmettingen bij mensen die op vakantie zijn geweest in Egypte. Tussen 1 november 2012 en 17 april 2013 gaat het om 80 gerapporteerde patiënten, waarvan 11 uit Nederland.

Onderzoekers van het RIVM en het Instituut voor Volksgezondheid uit Noorwegen hebben het erfelijk materiaal (RNA ribonucleic acid (ribonucleic acid)) van het virus bij een aantal patiënten met elkaar vergeleken. Bij zes patiënten uit Nederland en vijf patiënten uit Noorwegen leek het om een zelfde type virus te gaan. Momenteel wordt bekeken of zij besmet zijn door dezelfde bron in Egypte. Dit onderzoek is gepubliceerd in Eurosurveillance.