Nieuws

 • RIVM verkent toekomstige ontwikkelingen in zorgvraag, bredere determinanten van gezondheid en technologie 07 december 2017

  Door de vergrijzing en stijgende levensverwachting krijgen meer mensen ouderdomsziekten. Dit zorgt voor een grote druk op het hele zorgsysteem. Technologische ontwikkelingen kunnen onze gezondheid verbeteren en onze zorg efficiënter maken, maar vergeleken met andere sectoren blijft de toepassing van technologie in de zorg achter. De inrichting van de leefomgeving kan een positieve bijdrage leveren aan de volksgezondheid, bijvoorbeeld door beter om te gaan met toenemende hitte en wateroverlast door klimaatverandering. Dit zijn enkele belangrijke ontwikkelingen die gesignaleerd worden in de drie themaverkenningen van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018.

 • Onderzoek naar vossenlintworm in Groningen en Drenthe 05 december 2017

  Het RIVM heeft onderzocht waar en hoe vaak de vossenlintworm in Noordoost-Nederland voorkomt. Hiervoor zijn van oktober 2016 tot en met maart 2017 171 vossen uit de provincies Groningen en Drenthe onderzocht. Bij twee vossen is vossenlintworm aangetroffen. Beide vossen kwamen uit de provincie Groningen. Dit komt overeen met de resultaten van eerdere onderzoeken. Het gebied waarin vossenlintworm voorkomt lijkt in omvang wel iets te zijn toegenomen.

 • Resistente Aspergillus schimmels bij bedrijfsmatige compostering 04 december 2017

  Er zijn specifieke locaties (’hotspots’) gevonden waar resistente vormen van de schimmelsoort Aspergillus fumigatus in relatief grote hoeveelheden aanwezig zijn. Dit zijn locaties waar bedrijfsmatige compostering plaats vindt. Deze resistente Aspergillus is minder of niet langer gevoelig voor antischimmelmiddelen (azolen). Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de behandeling van patiënten met een Aspergillus-infectie. Dat blijkt uit onderzoek van Radboudumc, Wageningen Universiteit en het Centrum voor Landbouw en Milieu in opdracht van het RIVM.

 • Bouw nieuwe huisvesting VWS/RIVM en CBG officieel van start 29 november 2017

  Op 29 november gaf de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, het officiële startsein voor de bouw van de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Samen met André van der Zande (RIVM), Ton de Boer (CBG), Roger Mol (Rijksvastgoedbedrijf) en Gerard Sanderink (Strukton) leidde hij de boring van één van de eerste palen van de toren in. De 73 boorpalen onder de toren hebben een diameter van 1,85 meter en een lengte van circa 58 meter. De omvang van deze palen is een van de technologische oplossingen die ervoor zorgen dat het gebouw voldoet aan de gestelde trillingseis voor de laboratoria. Het nieuwe gebouw verrijst aan de Helsinkilaan op het Utrecht Science Park (USP) en zal naar verwachting in het najaar van 2021 beschikbaar zijn.

 • Prof.dr. H. van Steeg ontvangt Jennerpenning 29 november 2017

  Donderdag 23 november jl mocht prof.dr. H. van Steeg de Jennerpenning in ontvangst nemen voor zijn wetenschappelijk onderzoek op het gebied van life sciences voor het RIVM.
  Van Steeg ontving deze bijzondere erkenning uit handen van de directeur-generaal van het RIVM, André van der Zande. Ruim 30 jaar heeft Van Steeg op bijzondere wijze bijgedragen aan het life sciences onderzoek bij het RIVM. Met zijn wetenschappelijk onderzoek naar DNA repair, veroudering en, meer recent, de biologische klok, heeft hij belangrijke onderliggende mechanismen ontrafeld die ten grondslag liggen aan gezondheidsproblemen bij de mens.

 • Een op vier Nederlanders heeft hersenaandoening 27 november 2017

  1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting. In 2016 stonden 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening. Het daadwerkelijke aantal patiënten met een hersenaandoening ligt vermoedelijk nog hoger, omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden. De zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn jaarlijks ruim 25 miljard euro, 27% van de totale zorgkosten van Nederland. Ook tonen de cijfers aan dat 1 op de 5 sterfgevallen het gevolg is van een hersenaandoening.

 • Ziekten via knaagdieren onder de loep 23 november 2017

  In de Staat van Zoönosen 2016 ligt de focus dit jaar op ziekteverwekkers die van knaagdieren naar mensen kunnen overgaan. Het aantal mensen dat leptospirose kreeg was wederom hoog. Net als het aantal mensen dat ziek werd van het hantavirus. Voor het eerst werd in 2016 een voor Nederland nieuw type hantavirus gevonden bij mensen: het Seoulvirus. Net als in voorgaande jaren zijn voedselinfecties verreweg de meest gemelde infecties die van dier op mens overgaan.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu