Nieuws

 • Lyme kost jaarlijks 20 miljoen euro 25 april 2017

  Voor het eerst zijn voor Nederland de maatschappelijke kosten van de ziekte van Lyme bepaald. De ziekte blijkt jaarlijks bijna 20 miljoen euro te kosten. Ernstige infecties en langdurige klachten na de behandeling van Lyme veroorzaken het grootste deel van deze kosten. Overige kosten werden veroorzaakt door tekenbeten en milde infecties.

 • TIME eert RIVM'er Guus Velders 20 april 2017

  TIME heeft professor doctor Guus Velders van het RIVM uitgekozen tot één van de honderd invloedrijkste personen in de wereld. Velders krijgt de erkenning omdat hij de wetenschappelijke basis legde onder het wereldwijde klimaatakkoord dat in oktober 2016 werd gesloten in Kigali, Rwanda.

 • Nieuwe stap naar berekening milieueffect van combinaties van bestrijdingsmiddelen 14 april 2017

  Bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen houdt de EU momenteel geen rekening met het gebruik van meerdere gewasbeschermingsmiddelen bij dezelfde teelt. Het RIVM heeft drie methoden bestudeerd om hier in de toekomst wel rekening mee te houden. Het blijkt dat deze methoden inzicht geven in het optreden van ‘meervoudige stress’. Het is nodig om de methoden nog verder te ontwikkelen, om ze daadwerkelijk toepasbaar te maken bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.

 • Medewerker vaccinproducent besmet met poliovirus 13 april 2017

  Begin april vond een incident plaats in een afgeschermde ruimte bij een vaccinproducent. Hierbij zijn twee medewerkers blootgesteld aan poliovirus. Na het incident zijn direct maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Uit onderzoek bleek dat één van de medewerkers besmet is geraakt met het poliovirus. Volgens protocol heeft de GGD alle gezinscontacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Deze worden uit voorzorg onderzocht.

 • Investeren in gezonde leefomgeving bevordert gezond gedrag 13 april 2017

  De wijze waarop de leefomgeving is ingericht kan mensen aansporen tot gezond gedrag. Er zijn nog veel mogelijkheden om een gezonde leefomgeving te creëren. Het is daarbij belangrijk dat de overheid blijft investeren in het verbeteren van de milieukwaliteit en dat betrokkenen met elkaar samenwerken bij het inrichten van de leefomgeving. Dat concludeert het RIVM in een onderzoek naar de relatie tussen de leefomgeving en gezondheid.

 • Omgevingswet biedt weinig regels voor natuurlijk kapitaal 11 april 2017

  De Omgevingswet regelt het beheer van natuurlijk kapitaal niet expliciet. Wel biedt de Omgevingswet overheden de mogelijkheid om aandacht te besteden aan natuurlijk kapitaal. Decentrale overheden zouden doelen om het natuurlijk kapitaal te beschermen het beste in de omgevingsvisie kunnen opnemen.

 • Meer chlamydia en gonorroe gevonden door Centra Seksuele Gezondheid 11 april 2017

  De Centra Seksuele Gezondheid worden steeds effectiever in het opsporen van soa’s. In 2016 zijn er 11% meer chlamydia-diagnoses vastgesteld bij vrouwen en heteroseksuele mannen dan in 2015. Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt steeds vaker gonorroe gevonden. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het RIVM. Een reden voor de stijging is dat er steeds meer mensen getest worden die behoren tot de groepen met een hoog risico op soa’s.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu