Nieuws

 • Meer gonorroe, syfilis en chlamydia bij Centra Seksuele Gezondheid 23 juni 2017

  Er wordt steeds vaker gonorroe, syfilis en chlamydia vastgesteld bij bezoekers van de Centra Seksuele Gezondheid. Gonorroe en syfilis wordt vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bij vrouwen en heteroseksuele mannen is chlamydia de meest voorkomende soa. Dit blijkt uit het soa jaarrapport 2016 van het RIVM. Ook huisartsen zien een stijging van het aantal diagnoses chlamydia en gonorroe.

 • Het Hitteplan vanaf 23 juni niet meer actief 23 juni 2017

  Het Hitteplan was actief in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel van 19 tot en met 22 juni. Vanaf vrijdag 23 juni is het in de meeste delen van het land weer koeler. Het KNMI heeft de code geel beëindigd.

 • Risico op mazelenuitbraken neemt toe met dalende vaccinatiegraad 22 juni 2017

  De vaccinatiegraad voor de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is voor het derde opeenvolgende jaar licht gedaald met ongeveer een half procent. Als deze trend zich doorzet, neemt de kans op een mazelenuitbraak in de toekomst toe. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland nog steeds hoog. Dit blijkt uit het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2016

 • In Zuidoost-Limburg smog door ozon 20 juni 2017

  Vandaag 20 juni is er in het zuidoosten van Limburg smog door ozon. De luchtkwaliteit is hier slecht volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. In de rest van zuidoost Nederland is kans op smog door ozon. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om zware lichamelijke inspanning te vermijden en om binnen te blijven.

 • Plaats van personalised medicine in de medische praktijk nog beperkt 20 juni 2017

  Medicijngebruik aanpassen op kenmerken van een patiënt. De aandacht voor deze zogenoemde personalised medicine (therapie op maat) is sterk in opkomst in de medische wereld nu het steeds duidelijker wordt dat veel factoren samen bepalen of iemand goed reageert op een medicijn of niet. Toch blijkt uit onderzoek van het RIVM dat het nog lastig is om de kennis te vertalen naar gebruik in de praktijk.

 • Vaker longontstekingen in de buurt van veehouderijen 16 juni 2017

  Mensen die in de buurt van pluimvee- en geitenhouderijen wonen hebben vaker last van longontstekingen. In het onderzoeksgebied krijgen elk jaar ongeveer 1650 mensen per 100.000 inwoners een longontsteking. Ruim 200 longontstekingen hebben een verband met wonen in de buurt van pluimveehouderijen en geitenhouderijen. Dat blijkt uit de aanvullende studies van het grootschalige onderzoek Veehouderij en de gezondheid van omwonenden (VGO) uitgevoerd door Universiteit Utrecht, Wageningen University and Research, NIVEL en het RIVM. De nieuwe resultaten bevestigen eerdere uitkomsten van VGO in 2016.

 • Hitteplan geactiveerd in Midden en Zuid Nederland 19 juni 2017

  Op 19 juni 2017 is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Utrecht, Overijssel, Zuid-Holland, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM roept op om regionale hittplannen te activeren en extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen te beperken.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu