Nieuws

 • Zeer zorgwekkende stoffen belemmeren recycling 22 augustus 2017

  Zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) kunnen het veilig recyclen van afvalstromen belemmeren in Nederland. Deze stoffen komen voor in een breed spectrum van afvalstromen. Voorbeelden zijn vlamvertragers in plastics, kleurstoffen in textiel of zware metalen in reststromen van de landbouw. Dit blijkt uit een verkennende studie van het RIVM.

 • Sensor Data Challenge 21 & 22 september 22 augustus 2017

  CBS, RIVM, De Haagse Hogeschool en UU dagen je uit: DENK, ONTWERP en PROGRAMMEER MEE in deze hackaton!

 • Meerdere besmettingen met virtueel Zombievirus op Lowlands 22 augustus 2017

  Met bijna 8.000 deelnemers is de zombie-epidemie game een enorm succes geworden. Massaal deden festivalgangers mee met de speciale app om elkaar virtueel te besmetten.

 • REACH wetgeving biedt kansen voor bio-based economy 22 augustus 2017

  De Europese chemische stoffenwetgeving REACH kan voordelen bieden aan bedrijven die bio-based stoffen maken of importeren. Bio-based stoffen hoeven minder vaak geregistreerd te worden bij het Europees chemicaliënagentschap ECHA. Bovendien krijgt de bio-based industrie kansen om veilige en duurzame alternatieven op de markt te brengen doordat steeds meer risicovolle stoffen verboden worden. Dit blijkt uit een rapport van het RIVM.

 • Zombie-epidemie verwacht tijdens Lowlands 18 augustus 2017

  Onderzoekers van RIVM, de Vrije Universiteit Amsterdam en de GGD'en van Flevoland en Amsterdam laten dit weekend op Lowlands een virtueel zombievirus los op de festivalbezoekers. Het doel is om in kaart te brengen hoe epidemieën zich verspreiden. Lowlands Science heeft hiermee de landelijke primeur van een gezondheidsonderzoek in de vorm van een virtuele zombie game.

 • Het Greenhouse Emission Model geschikt voor beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen 11 augustus 2017

  Restanten van gewasbeschermingsmiddelen die in kassen worden gebruikt, kunnen in het oppervlaktewater terechtkomen en het waterleven aantasten. Uit RIVM-onderzoek blijkt het Greenhouse Emission Model (GEM) goed in staat om te berekenen in welke concentraties de stoffen in te lozen restwater terechtkomen. Deze berekeningen worden gebruikt bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.

 • Concentraties GenX in drinkwater blijven onder richtwaarden 03 augustus 2017

  De concentratie FRD-903 – een stof die wordt gebruikt bij GenX technologie – in drinkwater overschrijdt de richtwaarden in de toekomst – en bij de huidige emissie - niet. Dat blijkt uit een risicoschatting van het RIVM op basis van berekeningen van het drinkwaterbedrijf Oasen. Een richtwaarde geeft aan hoeveel een mens van de stof mag binnenkrijgen zonder daar gezondheidsschade aan over te houden. Het RIVM heeft deze richtwaarde in 2016 berekend. Op dit moment zijn de concentraties ruim onder de richtwaarden FRD 903 in drinkwater. Dat betekent dat het overal veilig is om het drinkwater te drinken.

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu