Mensen zelf voornaamste bron van ESBL-antibioticaresistentie De mens is de belangrijkste bron van ESBL-antibioticaresistentie, stellen onderzoekers van het ESBLAT-onderzoeksconsortium, waar het RIVM deel van uitmaakt.
RIVM en citizen science: een nieuwe manier van kijken “Het past bij een innovatief RIVM om een belangrijke speler te zijn als het gaat om citizen science." Dat zegt Daniëlle Timmermans, Chief Science Officer Risicocommunicatie van het RIVM.
Door eten van vlees niet vaker ESBL’s Mensen die geregeld vlees eten dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Meer ESBL-blootstelling door rundvlees dan door kippenvlees Hoewel ESBL-producerende bacteriën het vaakst op rauw kippenvlees voorkomen, krijgen mensen waarschijnlijk meer ESBL-bacteriën binnen via het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees.
Nauwkeurige fijnstofkaarten op basis van iSPEX metingen Het iSPEX citizen science experiment blijkt te werken en kan een waardevolle aanvulling vormen op professionele fijnstofmetingen.
Geen veilige woonafstand tot veehouderijen voor infecties vast te stellen De laatste jaren is meer bekend geworden over ziekten die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Q-koorts is hier een voorbeeld van.