Mensen zelf voornaamste bron van ESBL-antibioticaresistentie De mens is de belangrijkste bron van ESBL-antibioticaresistentie, stellen onderzoekers van het ESBLAT-onderzoeksconsortium, waar het RIVM deel van uitmaakt.
Door eten van vlees niet vaker ESBL’s Mensen die geregeld vlees eten dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Meer ESBL-blootstelling door rundvlees dan door kippenvlees Hoewel ESBL-producerende bacteriën het vaakst op rauw kippenvlees voorkomen, krijgen mensen waarschijnlijk meer ESBL-bacteriën binnen via het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees.
Laatste Infectieziekten Bulletin 2013 verschenen In de laatste editie van deze jaargang staat een interview met Jaap van Dissel, directeur van het RIVM-Centrum Infectieziektebestrijding, publiceren we over de rol van vegetatie en bodemgesteldheid
Brochures over hepatitis op website RIVM gepubliceerd Door de opheffing van het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC) begin dit jaar verviel ook de toegang tot de door het NHC uitgegeven brochures.
Geen veilige woonafstand tot veehouderijen voor infecties vast te stellen De laatste jaren is meer bekend geworden over ziekten die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Q-koorts is hier een voorbeeld van.