Geen bewijs dat Q-koortspatiënten ernstiger ziek werden door COVID-19 In het begin van de coronaepidemie kwam veel COVID-19 voor in het oosten van de provincie Noord-Brabant. Dit overlapte met het gebied waar tussen 2007 en 2010 veel Q-koorts voorkwam.
Financiële tegemoetkoming Q-koorts helpt ten dele De helft van patiënten en nabestaanden van de Q-koortsuitbraak tussen 2007 en 2011 voelt zich erkend door de financiële tegemoetkoming van de rijksoverheid. Dat blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door het RIVM.
Grote toename legionellose in Nederland Via de GGD’en kwamen er afgelopen jaar 561 meldingen van legionellose binnen. Nooit eerder registreerde het RIVM zo veel meldingen van deze ziekte als in het afgelopen jaar.
Screening op chronische Q-koorts alleen voor sommige groepen kosteneffectief Het RIVM heeft onderzocht voor welke groepen screening op chronische Q-koorts kosteneffectief is.
Onderzoek patienten met acute Q-koorts een jaar later nogmaals Wanneer mensen met acute Q-koorts een jaar na de infectie nog een keer onderzocht worden op antistoffen, dan kan 98% van de patiënten met chronische Q-koorts opgespoord worden.
Laatste Infectieziekten Bulletin 2013 verschenen In de laatste editie van deze jaargang staat een interview met Jaap van Dissel, directeur van het RIVM-Centrum Infectieziektebestrijding, publiceren we over de rol van vegetatie en bodemgesteldheid
Geluidsadvies Schoolfeesten in toolkit Gehoorschadepreventie Het Geluidsadvies Schoolfeesten is toegevoegd aan de toolkit Gehoorschadepreventie.
Nieuwe toolkit voor publiekscommunicatie over hygiëne ‘Hygiëne verkleint je kans om ziek te worden!’ Met de nieuwe toolkit Hygiëne wordt veel informatie ontsloten die professionals kunnen gebruiken om publiek bewust te maken van de risico's van onvold
Nieuwe pictogrammen in de toolkit Griep en Verkoudheid ‘Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!’ Dat is de slogan van de bestaande campagne over griep en verkoudheid. Geen zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de elleboogplooi.
Nieuwe pictogrammen in de toolkit Voedselinfecties Verwekkers van voedselinfecties: waar komen ze in voor en wat voor klachten kunnen ze geven?