Mensen zelf voornaamste bron van ESBL-antibioticaresistentie De mens is de belangrijkste bron van ESBL-antibioticaresistentie, stellen onderzoekers van het ESBLAT-onderzoeksconsortium, waar het RIVM deel van uitmaakt.
Door eten van vlees niet vaker ESBL’s Mensen die geregeld vlees eten dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Meer ESBL-blootstelling door rundvlees dan door kippenvlees Hoewel ESBL-producerende bacteriën het vaakst op rauw kippenvlees voorkomen, krijgen mensen waarschijnlijk meer ESBL-bacteriën binnen via het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees.
Nieuwe website voor toolkit publiekscommunicatie Het RIVM lanceert vandaag de nieuwe website voor de toolkit publiekscommunicatie. Op deze website staan voorlichtingsmaterialen over leefstijl en gezondheid.
Geluidsadvies Schoolfeesten in toolkit Gehoorschadepreventie Het Geluidsadvies Schoolfeesten is toegevoegd aan de toolkit Gehoorschadepreventie.
Nieuwe toolkit voor publiekscommunicatie over hygiëne ‘Hygiëne verkleint je kans om ziek te worden!’ Met de nieuwe toolkit Hygiëne wordt veel informatie ontsloten die professionals kunnen gebruiken om publiek bewust te maken van de risico's van onvold
Nieuwe pictogrammen in de toolkit Griep en Verkoudheid ‘Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!’ Dat is de slogan van de bestaande campagne over griep en verkoudheid. Geen zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de elleboogplooi.
Nieuwe pictogrammen in de toolkit Voedselinfecties Verwekkers van voedselinfecties: waar komen ze in voor en wat voor klachten kunnen ze geven?
Hoe schoon zijn jouw handen? Op ‘Global Handwashing Day’ vragen verschillende organisaties aandacht voor het belang van het wassen van de handen. Want met schone handen voorkom je infecties.
Geen veilige woonafstand tot veehouderijen voor infecties vast te stellen De laatste jaren is meer bekend geworden over ziekten die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Q-koorts is hier een voorbeeld van.