Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
NanoToolSelector: uw keuzehulp bij risicobeoordeling en –beheersing van nanomaterialen op de werkvloer Het Kennis- en Informatiepunt Risico’s van Nanotechnologie van het RIVM (KIR-nano) heeft de NanoToolSelector gepubliceerd.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Effecten door titanium-nanodeeltjes in voedsel en tandpasta niet volledig uit te sluiten Gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan titaniumdioxide nanodeeltjes via voeding, voedingssupplementen en tandpasta kunnen niet helemaal worden uitgesloten.
Model voor risicobeoordeling van nanomaterialen in cosmetica Zowel voor handhavers (NVWA) als fabrikanten is het belangrijk om vast te stellen of het gebruik van nanomaterialen in cosmetica risico’s met zich meebrengt.
Toename van gebruik nanotechnologie in medische hulpmiddelen Nanotechnologie wordt steeds meer gebruikt voor medische hulpmiddelen.
Kostenbesparing mogelijk bij risicobeoordeling nanomaterialen Bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen kunnen tijd, geld en proefdieren besparen bij de beoordeling van nanomaterialen door gebruik te maken van bestaande data.
Vernieuwing nodig bij risicobeoordeling nanodeeltjes De huidige modellen en technieken geven nog niet voldoende zekerheid in de beoordeling in hoeverre nanodeeltjes en -materialen schadelijk zijn voor mens en milieu.
Besmet voedsel veroorzaakt 14 procent ziektelast door norovirus Uit internationaal onderzoek blijkt dat zo’n 14% van alle infecties door norovirussen is toe te schrijven aan besmet voedsel.
Aantal zieken gelijk ondanks lichte stijging aantal uitbraken voedselvergiftiging Uit het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen 2013’ van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er bij 290 uitbraken 1.460 mensen ziek geword