RIVM ziet 3 grote uitdagingen voor volksgezondheid en zorg in 2050 De zorg in Nederland en onze gezondheid krijgen tot 2050 te maken met 3 grote opgaven. Dat blijkt uit de vooruitblik van het RIVM op de Volksgezondheid Toekomstverkenning 2024 (VTV-2024).
Corona-effecten op termijn vooral voor kwetsbare groepen ingrijpend De effecten van de coronacrisis komen harder aan bij kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals lager opgeleide mensen, jongeren, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
STEC en Campylobacter gevonden bij melkgeiten en melkschapen Twee soorten bacteriën die bij de mens diarree kunnen veroorzaken (STEC en Campylobacter) komen veel voor op melkgeitenbedrijven en melkschapenbedrijven.
Mogelijk meer maag-darminfecties door maagzuurremmers In Nederland is sinds enkele jaren een toename te zien in het aantal maag-darminfecties die veroorzaakt worden door de Campylobacter-bacterie.
Toekomstverkenning RIVM: Een gezonder Nederland met meer chronisch zieken Nederlanders worden steeds ouder: in 2030 is de levensverwachting van mannen 82 jaar, die van vrouwen 85.
MKBA heeft ook meerwaarde voor preventie en zorg Een goede maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) kan ook op het terrein van volksgezondheid en zorg een nuttige bijdrage leveren aan de beleidsvoorbereiding en beleidsbeslissingen.
Blik op de toekomst van de volksgezondheid Naar verwachting stijgt de levensverwachting en de maatschappelijke participatie, maar neemt tegelijkertijd het aantal chronisch zieken en de zorguitgaven toe.
Aantal chronisch zieken neemt toe In de afgelopen 8 jaar is het aantal mensen met één of meer chronische ziekten met 17% gestegen. In 2011 hadden in totaal 5,3 miljoen Nederlanders een chronische ziekte.
Toename voedselinfecties in 2012 In 2012 is een toename te zien in het aantal gemelde voedselinfecties en -vergiftigingen ten opzichte van eerdere jaren.