Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Invoering meldingsplicht voor tularemie en zikavirusinfectie Vanaf 1 november 2016 zijn de infectieziekten tularemie en zikavirusinfectie als meldingsplichtige ziekten groep C opgenomen in de Wet publieke gezondheid (Wpg).
Besmet voedsel veroorzaakt 14 procent ziektelast door norovirus Uit internationaal onderzoek blijkt dat zo’n 14% van alle infecties door norovirussen is toe te schrijven aan besmet voedsel.
Aantal zieken gelijk ondanks lichte stijging aantal uitbraken voedselvergiftiging Uit het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen 2013’ van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er bij 290 uitbraken 1.460 mensen ziek geword
Toename voedselinfecties in 2012 In 2012 is een toename te zien in het aantal gemelde voedselinfecties en -vergiftigingen ten opzichte van eerdere jaren.
Patiënt in Nederland met tularemie In Nederland is een patiënt besmet geraakt met de bacterie die tularemie veroorzaakt. Dat is de tweede keer sinds 1953. Hoewel het bijzonder is, komt dit niet onverwachts.
Tularemie vastgesteld bij een haas in Limburg Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) heeft tularemie bij een haas vastgesteld. Tularemie is een infectieziekte die vooral voorkomt onder haasachtigen en knaagdieren.
Opsporen van buikgriepvirus in voedsel verdient meer aandacht Wereldwijd moet er meer aandacht komen voor het opsporen van voedsel dat besmet is met het norovirus. Daardoor zouden veel uitbraken van deze zeer besmettelijke buikgriep kunnen worden voorkomen.