Obesitas verdrievoudigd in de afgelopen 40 jaar In 2023 had 16% van de 20-plussers in Nederland obesitas (Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger). Dat is ruim 3 keer zoveel als in 1981, het eerste jaar dat dit werd bijgehouden.
Nederlandse bevolking krijgt minder suiker en zout en meer vezels binnen Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld minder suiker en zout binnen en meer vezels. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Voedselconsumptiepeiling (VCP). Hoewel dit een aantal gunstige ontwikkelingen zijn, blijkt ook dat mensen van sommige andere voedingsstoffen nog te veel of te weinig binnenkrijgen.
Nederlanders krijgen maar net genoeg jodium en nog steeds te veel zout binnen De hoeveelheid jodium die Nederlanders binnenkrijgen is maar net genoeg, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het is belangrijk dat deze hoeveelheid niet lager wordt, vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd
Meer seksuele activiteit bij 75-plussers In 2022 zei 27% van de 75-plussers seksueel actief te zijn. In 2014 was dat nog 16%. Dat is een van de bevindingen uit de Gezondheidsenquête / Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland.
Nederland eet steeds gezonder: meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees Nederland eet en drinkt gezonder. Dat blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees.
Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen Mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar kregen in 2020/2021 per dag genoeg jodium binnen via voedsel. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek onder volwassenen in Noord-Nederland. Wel moet de hoeveelheid per dag bij vrouwen niet verder dalen.
Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen minder in 2021 Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen in 2021 minder dan in de jaren daarvoor. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS, in samenwerking met het RIVM.
Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018 In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht. Verder rookte 21% weleens, was 7% een overmatige drinker en 8% een zware drinker.
Nieuwe criteria voor hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Doel hiervan is om verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen.
De meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.